неделя, 31 юли 2011 г.

Десет факта за Албърт Айнщайн

1. Обичал да стои бос

„Когато бях млад открих, че палецът на крака ми винаги пробива чорапа“, казал веднъж. „Така че престанах да нося чорапи.“ Айнщайн е бил бая размъкнат в облеклото си и отказвал да се облече „прилично“ заради нечие посещение. „Хората или ме познават, или не“, казвал той. „И в двата случая няма значение как съм облечен“.

2. Мразел е скрабъл

Айнщайн отказвал да играе каквито и да е игри, които изисквали съсредоточаване. Или както казал пред репортер на Ню Йорк Таймс „Когато приключа с работата не ми се занимава с нищо, което изисква мислене.“

3. Допускал много правописни грешки

Въпреки че живял доста години в САЩ и бил двуезичен Айнщайн твърдял, че не може да пише на английски заради ‘вероломния правопис’. Пък и никога не загубил отчетливия си немски акцент: „I vill a little t’ink“.

4. Мразел научната фантастика

„Тя изопачава истинските знания и дава на хората илюзия, че разбират науката“, казал Айнщайн и препоръчал пълно пренебрегване на подобна литература. „Никога не си мисля за бъдещето. Така или иначе то идва твърде бързо.“ Пък и смятал, че хора, които са ‘виждали’ летящи чинии, не трябва да споделят с никого този факт.

5. Пушел като комин

Почетен (и доживотен) член на Монреалския клуб на пушачите на лула Айнщайн се изкавал: „Пушенето на лула спомага за спокойно и обективно преценяване на делата на човечеството.“ Веднъж паднал през борда по време на разходка с корабче, но не изпуснал лулата си във водата.

6. Не бил кой знае какъв музикант

Когато си почивал свирел на цигулка в кухнята. Упорствал в стремежа си да импровизира мелодия. Но не успявал. И затова се захващал с Моцарт.

7. Не обичал алкохола

На пресконференцията, организирана при пристигането му в САЩ през 1930 г., изкоментирал шеговито Сухия режим: „Не пия, така че не ми пречи“. Всъщност Айнщайн критикувал „приемането на закон, чието спазване не може да се наложи“.

8. Слагал знак на равенство между моногамията и монотонността

„Всеки брак е опасен“, казал по време на интервю. „Бракът е несполучлив опит да създадеш нещо продължително от един инцидент като влюбването.“ Бил пословичен с неверността си като съпруг.

9. Паметта му била слаба

Вярвайки, че рождените дни не са важни, веднъж написал писмо на приятелката си Милева Марич: „Моя любима… първо, искам да ти поднеса своите сърдечни поздравления по случай рождения ти ден, който беше вчера и за който аз отново забравих.“

10. Котката му страдала от депресия

Обичал животните и имал домашна котка, която страдала от депресия при дъждовно време. Ернст Щраус разказва, че Айнщайн говорел на меланхоличната котка: „Знам какъв е проблемът, скъпи приятелю, но не знам как да го отстраня

Няма коментари:

Публикуване на коментар